Pater Anonymus: Angol nyelvű pletykák és

a Google-fordító esete

Egyik katolikusnak nevezett honlapon olvasom a következő hírt. (NB. ugyanez a fórum közzétett egy három részes angol „ismeretterjesztő” filmet a szigetország szerzeteseinek történetéről – ennyi történelemhamisítást egy rakáson, aligha láthatunk.)

A hivatkozott pletyka esetében nyilvánvalóan a Google-fordító „végtermékével” és a honlapszerkesztő totális hozzá-nem-értésével (sőt manipuláltságával) állunk szemben – íme a hír, eredeti helyesírással:

„A francia Saint Benoît régi rítus kolostor az 1953-as misekönyv szerint fogja ünnepelni a nagyhetet.
A misekönyvet XII. Piusz (kudarcba fulladt) nagyhét liturgia reformja előtt írták.
A kolostor hírlevele szerint a Vatikán január 17-én adott engedélyt nekik.
A világszerte elismert, osztrák születési liturgiatudós és XVI. Benedek barátja, Alcuin Reid atya, Saint Benoît-ban szerzetes. Ugyanezt az engedélyt megadták a Szent Péter Papi Testvérület két tucat plébániájában is.”


Kérdéseim tehát:
• Még mindig ott tartunk, hogy XII. Pius „rosszfiú”? (A nem tudni milyen címen szentté avatott II. János Pál egyetlen tisztességes megnyilvánulása az volt, hogy a XII. Pius-t ért aljas bolsevista és liberális vádak miatt megnyittatta a vatikáni levéltárat a kutatók előtt, hogy tisztára mossa az „angyali pásztor” becsületét. Anglia és az USA persze üt-vág, ha a XII. Pius-t gyalázó Hohchut nevű író Churchillről szóló színműve kerül terítékre – pedig azt már itt-ott igazolta a történetírás.)
• Miféle „kudarcba fulladt” liturgia-reformot tervezett – nyoma sincs az egyházi iratokban.
• Kik írták az 1953-as misekönyvet? (A II. Vatikáni Zsinatig a Tridenti Misekönyv volt használatban –amelynek a nagyheti liturgiájában nem volt semmilyen változás, csak a háború idején az elsötétítések miatt – legfeljebb a kalendárium változott némileg az új szentté avatásokkal.)
• Nem a mindenkori pápa megbízásából készül egy újabb kiadás, vagy inkább újranyomás?
• Az 1955-ös breviáriumban az új és szebb zsoltárfordításokon kívül semmilyen változás nem történt az előzőekhez képest.
• Ellenben éppen XII. Pius akadályozta meg a német nyelvterületről induló népnyelvű, szembeoltáros, stb. „reform” igyekezetét. (v.ö.: Mediator Dei kezdetű enciklika).
• Miféle tradicionális közösség lehet a Szent Péter Papi Testvérület, ha eddig másféle nagyheti rítust végzett? (Jól tudjuk, hogy ezt a csoportot II. János Pál és Joseph Ratzinger alapította ellensúlyozandó a Lefébvre-féle Szent X. Pius Papi Testvérület eredményességét. A „Pétereseknek” a II. Vatikáni Zsinat teljesen „problémamentes” – akkor mitől tradicionális?
• Ja, és még valami? Csak angol és amerikai „katolikusok” léteznek, avagy ez is a korszellem téves ideája?

No és a hírhez, valamint a többi megjelent közléshez tartozó hozzászólások! Észbontóak! Egyik a karizmatikusoktól keveredik elő, a másik valahonnan más vidékről, de a lényeg: mindenki, mindent jobban tud és legalábbis tévedhetetlenül nyilatkozik.
(A régi vicc szerint ezekre nem az infallibilitas – azaz a tévedhetetlenség – dogmája, hanem az infantilitás valósága érvényes.)

Az efféle pletyka-honlapszerkesztők és -olvasók ugyanannyit ártanak az Egyháznak, mint az elmúlt 60 év hierarchiája.


Real Time Web Analytics