Dr. Balogh Sándor: Az Ukrán Görögkatolikus Egyház

elárulásaA szerző Dr. Balogh Sándor, az Amerikai Egyesült Államokban élő nyugalmazott politológia professzor. A veszprémi szemináriumból 1952-ben, amikor is a Nagyszemináriumot ill. a teológiát államilag feloszlatták a házi faliújságon közölt Mindszenty-megemlékezés miatt, több kispaptársával együtt bíróság elé, majd a kommunisták börtönébe került dr. Major Kálmán spirituálissal együtt. Honlapunkon sok írása olvasható, amelyek az igazi katolikus tanítást tükrözik. Akkor is igazat mondott, amikor ezért börtön járt (ld. A veszprémi szeminárium bezárása).Ferenc és a moszkvai pátriárka Kubában közös nyilatkozatot[1] adott ki, amelyben szó van az Ukrán Görögkatolikus egyházról, és az orosz-ukrán ellentétről. Szvjatoszlav Sevcsuk érsek, az Ukrán Görögkatolikus Egyház feje, a Ferenc iránti szinte kötelező alázatos tiszteletteljes elismerés után elismeri, hogy a zárónyilatkozat általában jó, azonban kritizálja a Vatikánt,[2] hogy bár elismerik egyháza létezésének jogosultságát, nemzetközi politikában járatlan hivatalnokok amatőr módon nyilatkoznak az orosz agresszióról Ukrajnával szemben, amit konfliktusnak neveznek.

Kár,hogy az érsek politika helyett nem az egyházát érintő teológiai kérdést említette A nyilatkozat szerint „Ma már világos, hogy az 'uniátus[3] ' múlt rendszere, amit úgy kell érteni, hogy az egyik közösség egyesült a másik közösséggel, elválasztva az ő Egyházától, nem az egyesülés útja.”

Nézzük csak, mit is mond ez a mondat. Hogy megértsük a lényeget, tudni kell, hogy a katolikus álláspont szerint egyedül a Katolikus Egyház viseli az „Egyház” nevet jogosan, a többi keresztény csoportosulások csak „közösségek.”

Tehát a nyilatkozat szerint, a Római és a Uniátus egyházak csak 'közösségek', és az ukrán vallási 'közösség' az Ortodox 'Egyháztól' szakadt el. Így pedig nem lehet egységet létrehozni.


És Ferenc aláírta, hogy az egyedüli út az egységhez, ha az uniátus 'közösség,' azaz az Ukrán Görögkatolikus Egyház, a Római 'közösséggel' való egyesülés helyett visszatér az Ortodox 'Egyházba'![1] http://www.catholicculture.org/news/headlines/index.cfm?storyid=27494
[2] http://www.catholicculture.org/news/headlines/index.cfm?storyid=27498
[3] Uniatizmus, uniátus - egy görögkeleti egyház csatlakozása a Római Katolikus Egyházhoz, amelynek során a görögkeletiek elismerik maguk fölött a pápai fennhatóságot, de a liturgiai és kormányzási jogok megmaradnak a helyi uniátus pátriárkáknál, és a katolikus egyház egyik ritusát képezik


Real Time Web Analytics