Dr.Balogh Sándor: Gideon trombitája


Előző cikkemben a halálbüntetéssel kapcsolatban említettem a Gideon döntést, amiben az Amerikai legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy minden vádlottnak joga van ingyen ügyvédhez. A Gideon eset említése kicsit felrázta memóriámat, és hadd meséljem el az egész történetet, ahogy azt annak idején egy Anthony Lewis nevű író leírta Gideon trombitája című munkájában, amiből mozit is csináltak. Gideon volt a vádlott vezetékneve, és Gideon volt a bibliai alak, akinek a trombitájára az ellenség megadta magát (Bírák 7:16-22).

Gideon egy otthontalan alak volt, aki a falú kocsmája körül szokott csellengeni. Egyik éjjel betörtek a kocsmába, és elloptak egy láda sört, közben feltörték a zenegépet, és elvitték az aprópénzt. Másnap a rendőrség letartóztatta Gideont, akinek zsebében egy csomó aprópénzt találtak. Gideon tiltakozott, de a bizonyíték hatására, annak rendje és módja szerint ötévi börtönre ítélték.

Gideon azonban nem akart unatkozni, hanem bejárt a börtön könyvtárába, ahol talált egy példányt az amerikai alkotmányból. Ott olvasta, hogy a vádlottnak joga van ügyvédhez, tőle pedig megtagadták az ingyen ügyvédet.

Ez azért került be az alkotmányba, mert annak idején Angliában, ahonnan az amerikai gyarmatok elszakadtak, volt egy úgy nevezett „Csillag terem,” (Star chamber) eljárás, ahova a vádlott nem vihette be az ügyvédjét. Gideon barátunk soha nem halott a star chamberről, tehát jogosan értelmezte, hogy alkotmányellenesen tagadták meg tőle az ingyen ügyvédet. Felháborodva, kézzel irt egy kérvényt a börtön levélpapírján, a Legfelsőbb Bíróságnak, orvoslást kérve.

A Bíróság, mindenki meglepetésére, elfogadta az ügyet, és egy neves washingtoni ügyvéd céget kért fel Gideon képviseletére. Rövid tárgyalás utána Bíróság Gideonnak adott igazat, és utasította Florida államot egy új tárgyalásra, ezúttal ingyen ügyvéddel.

Ezzel Gideon nagy híresség lett, és a híres washingtoni ügyvédi irodák versengtek, hogy képviselhessék Gideont, azonban Gideon egy ismerős helyi ügyvédet választott. Az ügyvéd, kis nyomozás után felfedezte, hogy az egyik jómódú helyi polgár fia részeg volt, és miután kifogyott a sörből, betört sört lopni, és ha már ott volt, nem hagyhatta ki az alkalmat kis extra pénzt csinálni, és feltörte a zenegépet is.

Az otthontalan Gideon pedig mindig hordott magánál aprópénzt, hogy a kártyásoknak tudjon pénzt váltani, kis borravaló ellenében. Tehát az ügyvéd valóban segített kideríteni Gideon ártatlanságát. Azonban Gideon szerencsés volt, hogy jó ügyvédet választott. A híres washingtoni ügyvédek nem sokat segítettek volna.

Mi a tanulság?

· Téves ítéletek történhetnek a legnagyobb körültekintés esetén is.

· Téves ítéletek születhetnek nem csak halálra ítéltek esetében.

· Téves ítélet mindig tragikus.

· Téves ítéletekre hivatkozva, nem változtathatjuk meg a büntetés szigorát..

· Gideonnak nagy szerencséje volt.


Real Time Web Analytics