Dr. Balogh Sándor: Megemlékezés az U.S.A.

képviselőházában Mindszenty bíboros

halálának 10. évfordulójárólU.S.A. KÉPVISELŐHÁZ MEGEMLÉKEZÉS MINDSZENTY BIBOROSRÓL

Gerald B. Solomon Képviselő,

New YorkHétfő, 1985. április 22.

MR. SOLOMON. Elnök Úr, az Amerikai Magyarok Országos Szövetsége Végrehajtó Bizottsága elhatározta 1985 március 16-án, hogy megemlékeznek Mindszenty József Bíboros halálának 10. évfordulójáról. Ezennel be szeretném tenni a Jegyzőkönyvbe a Megemlékezés szövegét, ahogy azt hozzám Dr. Balogh Sándor főtitkár eljuttatta.

(A megemlékezés szövege:)

Mindszenty József Bíboros, 1892. március 2 - 1975. május 6

Egy több, mint ezer éves nemzetnek sok fontos emléke van. Ha meg akarnánk ünnepelni minden fontosabb eseményt a magyar nemzet életében, az év minden napjára jutna ünnepelni való esemény. És mégis, ahogy a nemzet éli életét, mindig történnek újabb fontos események.

Még a jelen nemzedék életében is történnek fontos, megemlékezésre méltó dolgok. Ilyen esemény volt Mindszenty Bíboros úr eltávozása 1975. május 6-án.

A 83 éves mártír bíboros a totalitárius diktatúrának való ellenállás szimbóluma volt.

Először letartóztatták a kommunisták 1919-ben, és három hónapot töltött börtönben. Majd 1944-ben a nácik tartóztatták le, és három hónapot töltött házi őrizetben, amíg a náci rendszer össze nem omlott. Harmadszor a kommunisták tartóztatták le újra 1948-ban. Hogy megfélemlítsék és elnyomják az Egyházat, a szovjet példát követve, egy koncepciós perben életfogytiglani börtönre ítélték. Azonban az 1956-os dicső Forradalom alatt a szabadságharcosok kiszabadították.

A Bíboros félelmet nem ismerő vezetője volt a világon szétszórt magyarságnak is, a nemzet legpróbálóbb napjaiban és éveiben. Amikor nyugatra került, a budapesti amerikai követségen töltött, maga vállalt száműzetés évei után, végiglátogatta a magyar közösségeket Ázsia kivételével minden földrészen, és biztatta őket, hogy „Tartsátok meg a hitet és a magyar nyelvet!”

Nagy szomorúsággal emlékezünk meg erről a kimagasló személyről, évszázadunk egyik nagy államférfiáról, nagy magyarról és nagy egyházi vezetőről. Ugyanakkor reméljük, hogy a mag, amit elhintett, termékeny talajra hullott, és Szent István népe a száműzetésben is megtartja a hitet és a magyar nyelvet.

Isten engedje nyugodni ideiglenes pihenőhelyén, az Ausztriai Máriacellben, amíg hamvai hazatérhetnek egy szabad Magyarországra, ahogy mindig is haza akart térni végső pihenőhelyére szeretett nemzete és népe körébe.

Emléke örökké élni fog!


Real Time Web Analytics