Az [Amerikai] Nemzeti Katolikus Bioetikai Központ

[NCBC] útmutatása a COVID-19 vakcinák

vallási alapon történő elutasításáhozAz NCBC július 21-én közzétett egy útmutatót „Vakcina-mentességi kiút az egyének számára” címmel azon katolikusoknak, akik „tájékozott lelkiismeretük” alapján arra a „biztos ítéletre” jutottak, hogy a kísérleti COVID-19 vakcinák erkölcsileg, orvosilag vagy jogilag megengedhetetlenek.

Az NCBC készített egy mintalevelet azok számára, akik vallási alapon szeretnének mentességet kapni a vakcinázási kötelezettség alól, és elmagyarázza „azt az elvi vallási alapot, amely alapján egy katolikus eldöntheti, hogy el kell-e utasítania bizonyos oltásokat”.

Az NCBC július 21-én közzétett egy útmutatót „Vakcina-mentességi kiút az egyének számára” címmel azon katolikusok számára, akik „tájékozott lelkiismeretük” alapján arra a „biztos ítéletre” jutottak, hogy a kísérleti COVID-19 vakcinák erkölcsileg, orvosilag vagy jogilag megengedhetetlenek.

Az NCBC azon kijelentését, hogy a lelkiismereti szabadságot tiszteletben kell tartani, a Katolikus Egyház dokumentációira és utasításaira alapozta, beleértve a Hittani Kongregáció, a Pápai Élet Akadémia és a Katolikus Egyház Katekizmusa (CCC) kiadványait. .

Az NCBC négy kulcsfontosságú elvet határozott meg, amelyek alapján az egyes hívők megállapíthatják felelősségüket az orvosi beavatkozások elfogadásában vagy elutasításában:

• A védőoltás nem erkölcsi kötelesség, ezért önkéntesnek kell lennie.

• Általános erkölcsi kötelesség megtagadni a közvetlen abortuszból származó emberi sejtvonalak felhasználásával előállított orvosi termékek - beleértve bizonyos vakcinák - felvételét. Az ilyen vakcinák felvétele csak bizonyos különleges feltételek fennállása mellett megengedett, lelkiismereti döntés alapján.

• Az ember személyes döntésének jogát az orvosi beavatkozások arányosságának megítélésére vonatkozóan tiszteletben kell tartani, hacsak nem mond ellent a hiteles katolikus erkölcsi tanításoknak.

• Az ember erkölcsileg köteles engedelmeskedni a lelkiismeretének, még akkor is, ha az téved.

A lefektetett elvekkel összhangban az NCBC megerősítette, hogy „nincs mérvadó egyházi tanítás, amely egyetemesen kötelezné a katolikusokat az oltás beadására”, megállapítva, hogy semmilyen kötelező polgári rendelkezés sem írhatja elő.

Annak érdekében, hogy segítse azokat a katolikusokat, akik tiltakoznak az ezen elveken alapuló orvosi beavatkozások ellen, az NCBC 2021. július 7 -én egy minta-levelet készített, amelyet a július 21 -i levélben is leírt vakcina-mentességi kritériumok alapján fogalmaztak meg azok számára, akiknek például meg kell felelniük munkáltatójuk vakcinázási követelményeinek.

A COVID elleni oltóanyag felvételével szemben a legfőbb kifogás a jelenleg rendelkezésre álló és kísérleti oltóanyagnak az abortuszhoz való kapcsolódása miatti erkölcsi elutasításában rejlik. De ezen kívül az NCBC megjegyezte, hogy „egy katolikus megtagadhatja a vakcinát az Egyháznak a terápiák arányosságára vonatkozó tanítása alapján is”.

A terápia arányosságának a megítélését „annak a személynek kell meghoznia, aki a konkrét körülmények között a beavatkozás potenciális befogadója” - olvasható az útmutatóban, ami azt jelenti, hogy a közegészségügyi tisztviselők nem tudják megállapítani, hogy a vakcina minden esetben a közjót szolgálja-e, például az egyéni lelkiismeret helyett.

Az NCBC tisztázta, hogy ”az orvosi beavatkozás erkölcsi szükségességét illetően a saját lelkiismeret „biztos ítéletére" kell hallgatni”, nem pedig egyházi vagy világi tisztviselők utasításaira, amennyiben azok ellentmondanak ennek az ítéletnek.

Ezt alátámasztja a Katolikus Katekizmus CCC (n. 1777).is, az útmutató hangsúlyozta: „Az embernek minden mondatával és cselekedetével köteles hűségesen követnie kell azt, amit igazságosnak és helyesnek ismer el. Lelkiismerete alapján ítéli meg és ismeri fel az ember az isteni törvény előírásait. ”

„Ezért - vonja le a következtetést az NCBC -„ ha egy katolikus lelkiismeretére alapozva azt a biztos döntést hozza, hogy nem kaphat oltást, akkor a Katolikus Egyház megköveteli, hogy a személy kövesse ezt a biztos lelkiismereti ítéletet, és utasítsa el az oltást. ”

forrás: https://www.lifesitenews.com/news/national-catholic-bioethics-center-provides-guide-on-religious-exemption-to-covid-vaccines/


Real Time Web Analytics