Omar Bello: Ferenc kétkulacsos politikát folytat

Ferenc, a nagy manipulátor?2013-ban az argerntin filozófus, Omar Bello (1964-2015) egy nagy érdeklődést kiváltó könyvet írt Jorge Bergoglióról, akit éppen az idő tájt választottak meg Ferenc pápává. A El Verdadero Francisco ("Az igazi Ferenc") c. könyv Buenos Aires korábbi érseke igazi valójáról eddig nem közismert tényeket közöl. A könyv alcíme: "Az argentin pápa magánélete, pszichológiája, titkai annak a filozófusnak a tollából, aki őt a legjobban ismeri." Ami a művet a leginkább érdekessé teszi, az az, hogy a szerző a barátja, és nem az ellensége volt Ferencnek.

A könyvre többször hivatkozik Marcantonio Colonna "A diktátor pápa" c. könyvében, aki ezt írja:

"Bergoglio bíboros így Argentína legjelentősebb egyházi embere lett, és se szeri se száma a róla szóló beszámolóknak arról, ahogyan őt látták Egyházon belül és kívül. A személyiségéről szóló talán legélesebb tanulmányt Omar Bello írta, El Verdadero Francisco (“Az igazi Ferenc”) címmel, pápává választása után alig pár hónappal. Említésre méltó, hogy a könyv fénysebességgel tűnt el a boltokból és már sehol sem kapható, hasonlóan néhány más, Ferenc pápát nem túl kedvező színben bemutató könyvhöz. Omar Bello PR vezető volt, aki 2005-ben új egyházi tv-csatornát indított el, amelyet Menem elnök ajándékozott a Buenos Aires-i egyházközségnek; nyolc éven át dolgozott az érseknek és alaposan kiismerte. Mint szakterületének alapos szakembere, Bello hamar felismerte, hogy Bergoglio érsek az egyszerűség és a szigorúság álcája mögött nagyon ügyesen saját személyét reklámozza. Bello az érsekség munkatársai körében mozgott és rejtélyes felettesük körül keringő sok történetet hallott tőlük."
(Marcantonio Colonna, A diktátor pápa )

Előzményképpen foglaljuk össze röviden a jelenlegi Vatikán-Kína ügyet, amikor a Vatikán éppen elárulja a kínai földalatti Egyházat:

Joseph Zen Ze-kiun, Hong Kong-i bíboros kijelentette, hogy Ferenc azt mondta neki egy magánkihallgatáson, hogy (Ferenc) azt az utasítást adta a munkatársainak, hogy "nehogy még egy Mindszenty-ügyet kreáljanak" , vagyis nehogy félreállítsanak legitim püspököket és olyanokat nevezzenek ki, akiket a kommunista Kína jóváhagy. Ez azt mutatja, mintha Ferenc nem ismerné a saját embereinek a tetteit, és mintha ő nem értene egyet velük. De valóban így van ez?

Miután Zen fenti kijelentése nyilvánosságra került, a vatikáni sajtóiroda hivatalos szóvivője, Greg Burke nem késlekedett kimondani a tagadás tagadását:

A Szentatya és a Római Kúria munkatársai között a Kínával kapcsolatos kérdésekről való gondolkodás és cselekvés különbözőségéről széles körben elterjedt híresztelésekkel kapcsolatosan a következőket tudom mondani:

"A pápa Kína kérdésében állandó kapcsolatban áll munkatársaival, különösen az államtitkárral, akik őt hűségesen informálják a kínai katolikus Egyház helyzetének, valamint a Szentszék és a Kínai Népköztársaság között folyamatban lévő párbeszéd lépéseinek a legapróbb részleteiről is. Ezért meglepő és sajnálatos, hogy Egyházon belüli emberek ennek az ellenkezőjét állították és ezzel zavart és vitát váltottak ki."
(Forrás: Vatican Bollettino, 2018. január 30.) Vatican Bollettino, 2018. január 30.)

Ellentmondó információ lenne? Valaki hazudik, és ha igen, ki? A kérdés eldöntésében Omar Bello könyve segít eligazodni.

Az El Verdadero Francisco-ban a szerző a következő párbeszédet írja le, amely egy kúriai alkalmazott sorsáról folyt, akit Bergoglio bíboros el akart bocsájtani, amikor még Buenos Aires-i érsek volt:

"Azonnal rúgják ki!" parancsolta Bergoglio, felemelve a hangját. A falak megremegtek. "Egy napot sem maradhat tovább ez az alak! Megértették?"
Egy kúriai alkalmazottról volt szó, akit Bergoglio ki nem állhatott.
"Azonnal! Megértették?"
"De ő beszélni szeretne Önnel ... " válaszolta az egyik kincstárnok.
"Azt mondtam, hogy már ki is van rúgva. Nem érthető nyelven mondtam?"
"Rendben, Monsignor, azonnal kirúgjuk."

"Az eltávolítás támogatása" az egyik legnépszerűbb íratlan jelszó az Egyházban. Furcsán hangzik, de ha valaki rosszul viselkedik, kerülhet jobb pozícióba is, igaz, jóval messzebb az eredeti helyétől, ahol a vétkét elkövette. Természetesen a fenti jelszó ellenére, időnként valóban szükséges embereket eltávolítani, és Bergoglio ezekben az esetekben sem hagy fel a trükkjeivel. Miután elbocsájtották a szóban forgó alkalmazottat, az kihallgatást kért a bíborostól, amire minden kérdezősködés nélkül gyorsan megkapta az engedélyt.

"De én erről semmit sem tudtam, Fiam. Meglepett, amit mond ..." biztosította a jelenlegi pápa [Ferenc, akkor még mint Buenos Aire érseke] az elbocsájtott alkalmazottat, amikor az beszámolt neki a bajáról.
"Miért rúgták ki? Ki tette, ezt?"

Emberünk munkahely nélkül és egy ajándékba kapott vadonatúj autóval abban a hitben hagyta el a bíboros irodáját, hogy Ferenc egy szent, akit az ellenőrzése alól kicsúszott, ellenséges emberekből álló környezete irányít. Ennek az elbocsájtásnak a története még a Buenos Aires-i Kúria biztonsági szolgálata körében is szájról szájra járt.
(Omar Bello, El Verdadero Francisco [Buenos Aires: Ediciones Noticias, 2013], 36-37.oldal)

Kíváncsian várjuk, hogy valaki, aki jól ismeri Jorge Bergogliót, elő fog-e állni a történet megerősítésével. Sok mindent megmagyarázna.

Maga Omar Bello többé már semmilyen kérdésre sem tud válaszolni. 2015.március 12-én Buenos Aires-ben meghalt egy látszólag közlekedési balesetben.

forrás: novusordowatch.org


Real Time Web Analytics