Henning Bundgaard DMSc és mtsai: A SARS-CoV-2

vírusfertőzés megelőzésére hozott közegészégügyi

intézkedések maszk-viselettel történő

kiegészítésének a hatékonysága a

maszkot viselők dánok körében

A Dr. Henning Bundgaard, a koppenhágai egyetem kardiológusa vezetésével készült tanulmány a Annals of Internal Medicine (impact factor: 11.5) 2020. nov. 18-i számában jelent meg.A tanulmány konklúziója:

Összesen 3030 maszkot viselő résztvevőt jelöltünk ki véletlenszerűen, 2994-et pedig a kontrollra; végül 4862-en végezték el végig a vizsgálatot. A SARS-CoV-2 fertőzést 42 maszkot viselő résztvevő (1,8%) és 53 kontroll résztvevő (2,1%) kapta el. A csoportok közötti különbség nem szignifikáns: –0,3% a különbség azok között, akik maszkot hordanak és azok között, akik nem hordanak.

(...)

Dr. Henning Bundgaard, a koppenhágai egyetem kardiológusa, a tanulmány vezető szerzője újságírói kérdésre egyenesen fogalmazott. Tanulmányunk jelzi, mennyit ér a maszk viselése - mondta a The New York Times-nak. "Nem sokat".

Ezek az eredmények eget rengetőek, és nem azt mutatják, amit a maszkviselést elrendelők szeretnének hallani.

Megváltozik-e ez a vélemény most, amikor vannak eredmények? Vagy szándékosan elhallgatják ezt a jelentést, mivel az eredmény nem felel meg a fősodratú narratívának?

Tekintettel arra, hogy Dr. Henning Bundgaard cikkét legalább három vezető orvosi szakfolyóirat, a Lancet, a New England Journal of Medicine és az Amerikai orvosok Társaságának lapja, a JAMA is visszautasította, nyugodtan feltételezhetjük az utóbbit.

Egy másik angol nyelvű forrás arról ír, hogy a maszkviselés megnöveli a bakteriális tüdőgyulladás kockázatát, ld. ITT »


Real Time Web Analytics