Michael Hichborn: A Vatikán egy homoszexuális-barát

ügyvédi irodát bízott meg egy családbarát

katolikus portál ellehetetlenítésével

2017. augusztusában az InfoVaticana, a madridi székhelyű kis katolikus hírportál váratlanul levelet kapott a világ második legnagyobb ügyvédi irodájától, a Baker & McKenzie-től, amelyben felszólították őket, hogy adják át domain-jüket (www.infovaticana.com) a Vatikáni Államtitkárságnak. A felszólítás indoklása az volt, hogy a Vatikán azt állítja, hogy kizárólagos joga van a katolikus világ fizikai központja nevének a használatára. A levélben az állt, hogy az InfoVaticana-nak hét nap áll rendelkezésére ennek az utasításnak a végrehajtására, és ha nem tesz eleget a felszólításnak, akkor hosszadalmas és költséges bírósági eljárásnak néz elébe.

A 2013. májusában indított InfoVaticana azt mondja, hogy ők egy "szabad és független médium, amelynek a célja az, hogy a Katolikus Egyházat és a társadalmat szolgálja". Az a küldetésük, hogy "elmélyítsék az Egyházat sújtó keresztényellenesség és korrupció, a nagyhatalmú LGBT lobby totalitárius visszaéléseinek a felszámolását, és hogy támogassák testvéreinket, az üldözött keresztényeket."

Az InfoVaticana kritikus cikkeket jelentetett meg a Vatikánon belüli homoszexuális befolyásról, Ferenc pápa Amoris Laetitia-járól, a Máltai Lovagrend botrányos elintézéséről, egy abortuszpárti radikális politikus vatikáni kitüntetéséről, és sok egyéb, a katolikusokat világszerte érdeklő kérdésről.

2017. elején az InfoVaticana védjegykérelmet nyújtott be, hogy a neve mellett a Vatikáni Állam címerét is használhassa. Az InfoVaticana hamar megtudta, hogy egy nemzeti címer nem lehet védjegy, így 2017. márciusában visszavonta a védjegykérelmet és a neve mellé a széles körben használt, két keresztbe fektetett kulcsot választotta.

A bajok két hónappal később kezdődtek, amikor május 15-én az InfoVaticana levelet kapott Pietro Parolin vatikáni államtitkártól a Baker & McKenzie ügyvédi irodán keresztül. A levél azzal érvelt, hogy a keresztbe fektetett kulcsok "azt a hatalmat jelképezik, amelyet Krisztus adott Péternek és ezért elválaszthatatlan részei a címernek", és amikor az “InfoVaticana" névvel párosítják, akkor a kívülállókban "azt a rossz és félrevezető benyomást keltik, hogy a honlap a Szentszékhez kötődik, vagy egyenesen az működteti." Ezért a levél azt követeli, hogy az InfoVaticana vonja vissza a védjegy iránti kérelmét, szüntesse meg a Vatikán Állam címerének és a név mellett keresztbe fektetett két kulcsnak az együttes használatát.

2017. augusztusában az InfoVaticana kapott egy második levelet is a Baker & McKenzie-től, amelyben ezúttal azt követelték, hogy amellett, hogy ne használja együtt az InfoVaticana nevet és a keresztbe fektetett két kulcsot, az InfoVaticana szüntesse meg az " InfoVaticana" név használatát, és adja át a webhelyet az Államtitkárságnak. A levél azzal érvelt, hogy az InfoVaticana védjegykérelmében szereplő keresztbe fektetett két kulcs használata a Vatikán "állami szimbólumokhoz" fűződő szellemi tulajdonjogának a megsértése. Ebből az érvelésből az következi, hogy a Vatikán Állam címere szimbólumait (a keresztet, a kulcsokat, a bojtot, az aranysárga és fehér színű zászlót) bármilyen formában tilos használni a Vatikán engedélye nélkül.

Ha valóban az a helyzet, akkor Vatikánnak bírósági eljárást kell indítania a következő cégek ellen is:Keresztezett Kulcsok TársaságaFlorida Legjobb IngatlanirodájaMetro Local LocksmithKeresztezett Kulcsok ÁllatkórházKeresztezett Kulcsok FogadóYork MinsterKeresztezett Kulcsok Bank

De a Baker & McKenzie-től érkezett levél egyre képtelenebb dolgokat követel. Amellett, hogy azt követeli, hogy az InfoVaticana vegye le a keresztezett kulcsokat a honlapjáról, a levél még azt is követeli, hogy :

4) Azonnal adja át az Államtitkárságnak (vagy az Államtitkárság által kijelölt alanynak) az www.infovaticana.com domain-t.

Miért? Mert:

"az infovaticana.com ('a Jogsértő Domain Neve') magában foglalja az 'INFOVATICANA' szót, amely a nagyközönség számára félrevezető az önök által nyújtott szolgáltatás eredetét és természetét illetően.

Röviden, a Jogsértő Domain Neve alatti webhely fentebb ismertetett használatára az Államtitkárság nem ad jogosultságot és az a mód, ahogyan önök a honlapot használják, az állami szimbólumok egyértelmű megsértését jelenti, amit a Vatikán intézményét illető egyéb más egyéb jelek alapján az Államtitkárság nem hajlandó tolerálni."

Más szavakkal, az az érv (elfelejtve, hogy az InfoVaticana világosan állítja, az "about us" [magunkról] oldalon, hogy ők "szabad és független médium"), hogy az InfoVaticana azt a benyomást kelti, hogy ők egy hivatalos vatikáni weboldal (de nem az), és ezért nem elég, hogy meg kell hogy szüntessék a Vatikáni Állam hivatalos szimbólumainak bármely mértékben történő használatát , még kötelesek a honlapot is átadni.

Ez pontosan olyan, mintha az USA Szövetségi Kormánya azt mondaná az USA Today-nek [amerikai hírportál] , hogy adja át a domain-t az USA kormányának, mert az "USA" szó használatának kizárólagos joga a kormányt illeti meg. És talán New York is követelhetné, hogy a New York Times adja át a nevét és a domain-jét ugyanezen okokból kifolyólag. És az America Magazine-nal is ugyanez a helyzet.

Válaszként az ügyvédi levélre az InfoVaticana jogászi segítséggel kompromisszumot ajánlott a Baker & McKenzie-nek, felajánlva, hogy az InfoVaticana kiveszi a keresztezett kulcsokat a logójából, valamint kivesz minden olyan képet, amelyek a Szentszék hivatalos címerében szerepelnek. A javaslat nem rossz szándékkal történt, hanem a jóindulat jeleként, hogy elkerüljék azt a zavart vagy benyomást, hogy az InfoVaticana-nak bármi köze is lenne a Vatikán Államhoz.

A Baker & McKenzie válasza a tárgyalások teljes elutasítása volt, megismételve azt a követelést, hogy a domain nevét át kell adniuk a Vatikáni Államtitkárságnak.

De ebben a történetben még nem is ez a legrosszabb.

A Parolin bíboros által felkért Baker&McKenzie ügyvédi iroda közismerten homoszexuális-párti, és a Planned Parenthood abortuszgyár jogi képviselője.

Tavaly augusztusban a Baker&McKenzie belfasti irodája az ír "Cara-Friend" homoszexuális csoporttal karöltve megalapította az "LGBT + Tudatos Tanárképzés" programot. James Richards, a Baker & McKenzie belfasti irodájának az igazgatója ezt mondta:

"Hisszük, hogy senkit sem érhet sem szakmailag, sem pénzügyileg, sem társadalmilag hátrány amiatt, hogy kicsoda. Itt Belfastban csupán egy évvel ezelőtt építettük fel az LGBT hálózatunkat és örvendünk, hogy támogathatjuk a Cara-Friend Tudatos Tanárképzés programját, hogy segíthessük a jövendő tanárokat abban, hogy tiszteljék és támogassák a leszbikus, meleg, biszexuális és transzgender embereket Észak Írországban."

Tavaly szeptemberben a Baker & McKenzie londoni irodája bevezette a nemek közötti átmenetre vonatkozó iránymutatásnak az alkalmazását. Az "Észak-Amerikai Nemek közötti Átmenet és Identitás Iránymutatója" bevezetését követően a cég londoni irodája kifejtette, hogy az iránymutató:

"támogatja a nemüket megváltoztatott alkalmazottakat és biztosítja, hogy a Cég, annak minden főnökével és alkalmazottjával egyetemben támogatja az egyének nemváltoztatását. Ez magában foglalja egy munkahelyi nemváltó terv kidolgozását, amelyben a nemüket megváltoztató dolgozók iránti odafigyelésre a főnökeik és a HR számára keretet biztosítanak."

2017. decemberében a Baker & McKenzie volt a "Stonewall" nevű homoszexuális csoport tanácsadója, amikor az az úgynevezett "ultra-ortodox Charedi Zsidó Közösséggel" folytatott harcot. A Baker & McKenzie közleményében elmondja, hogy az eset,hogy

"egy, az ultra-ortodox Charedi Zsidó Közösséghez tartozó transzgender nőnek a gyerekeivel való közvetlen kapcsolattartási jogáról szólt. Az eset felvetette az emberi jogok és a diszkrimináció kérdését a gyerekek jóléte érdekében."

2016-ban a Baker & McKenzie-t a "Leg-LGBT barátabb munkahelynek" nevezték ki az Emberi Jogok Kampánya keretében.

2017. júliusában a Baker & McKenzie-t kinevezték a "Stonewall vezető globális munkaadói egyikének".

Mindennek a tetejében 1991-ben a Baker & McKenzie képviselte a Planned Parenthood-ot a "Planned Parenthood és Wilson" perben. Az ügyben szereplő Timothy Wilson egy életvédő aktivista volt.

Nem marad más hátra, mint arra várni, hogy mi lesz a Vatikán következő húzása az InfoVaticana ellen. Az InfoVaticana (jogosan) visszautasítja a honlapjának az átadását, a vatikáni államtitkár, (Parolin bíboros) pedig hosszasan elhúzódó bírsági perrel fenyegetőzik, amely feltehetően anyagilag tönkreteszi az InfoVaticana-t. A Baker & McKenzie követelése a keresztező kulcsok és az "InfoVaticana" nevében szereplő "Vatikán" szó kivételére vonatkozóan valószínűleg arra nem elegendőek , hogy megnyerjék a pert, és ez a harc inkább a kivárásról , mint a győzelemről fog szólni.

És mindeközben a katolikus egyház nagy ellensége katolikus finanszírozással gazdagodik, mert a Curia néhány szakadár klerikusát bosszantja egyetlen hang kritikája.

forrás: www.lepantoinstitute.org

fordítás: eucharisztikuskongresszus.hu


Real Time Web Analytics