A "Meglepetések Istene" és a női papság

Mostanra az olvasók nagy része hallott már Müller bíboros és Ferenc búcsútalálkozójáról, amikor Őalázatossága állítólag öt kérdést tett fel a volt prefektusnak.

A kérdések Müller állásfoglalását firtatták a női diakonátusról, a cölibátus eltörléséről, a női papságról, az Amori Laetitia-ról, és végezetül Müller sérelmeiről Ferenccel szemben a Hittani Kongregáció három alkalmazottjának tavaly decemberi elbocsájtásával kapcsolatosan.

Ezek közül a női papság kérdése az a kérdés, amely a legtöbb indulatot kiváltja. És ez érthető is, mondják sokan, mert a pápa világosan kimondta, - azaz annyira világosan, amennyire világosan ő szokott beszélni, - hogy ő azt gondolja, hogy ezt a kérdést II. János Pál lezárta.

Valóban? Nézzük meg pontosan, mit is nyilatkozott Ferenc ...

Egy Catholic News Agency-ben megjelent "Ferenc pápa ismét határozott 'nem'-et mondott a női papságra" című cikk ezt mondja:

Kedden egy sajtókonferencián a Svédországból Rómába tartó repülőúton Ferenc pápa azt nyilatkozta, hogy a női papság kérdése világosan el van döntve, miközben egyértelművé tette a nők szerepét a Katolikus Egyházban:

"A Katolikus Egyházban a nők szentelésének a kérdésében a végső szót világosan Szent II. János Pál mondta ki, és az érvényben is van" mondta Ferenc pápa újságíróknak november 1-jén.


Nem ez az első alkalom, hogy a Catholic News Agency-nek, hogy úgy mondjuk, nehezére esik az olasz szöveg fordítása, és ez nem nyelvi probléma.

Hogy mit is mondott Ferenc pontosan, az a Vatikán weboldalán olvasható:

Sull’ordinazione di donne nella Chiesa Cattolica, l’ultima parola chiara è stata data da San Giovanni Paolo II, e questa rimane. Questo rimane.

II. János Pálnak a női papságra vonatkozó tanításával kapcsolatosan (amely világosan meg van fogalmazva az Ordinatio Sacerdotalis-ban) Ferenc NEM azt mondta, hogy ez a "végső szó) (olaszul, parola finale); hanem azt mondta, hogy ez volt az "utolsó szó" (l’ultima parola).

A Vatikán honlapján megjelent hivatalos angol fordítás korrekt:

Ami a nők pappá szentelését illeti a Katolikus Egyházban, az utolsó világos kijelentést Szent II. János Pál pápa tette, és ez most is érvényben van.

Nagy a különbség. Ferenc lényegében ezt mondja:

Utoljára II. János Pál foglalkozott ezzel a kérdéssel, és ez jelen pillanatban is érvényes.


Ez minden. Semmi több. Nem mondja azt, hogy az Ordinatio Sacerdotalis elrendezte ezt a kérdést úgy, hogy soha többé ne kerüljön napirendre.

Mindezek alapján azt gondoljuk, hogy Ferenc a nők pappá szentelésének a kérdését is elő fogja venni, vagy legalábbis kiadja egy bizottságnak, hogy "tanulmányozzák a kérdést", amikor elérkezettnek találja rá az időt.

Elvégre ő a "Meglepetések Istene", aki, mint ahogyan eddig is megtapasztalhattuk, nem érzi magát kötelezve elődei iránt.

Az akacatholic.com cikke alapján.


Real Time Web Analytics