Miközben Ferenc Egyiptomba igyekszik,

Benedek felidézi Regensburgot

Ferenc egyiptomi látogatásának hivatalos logója az iszlám félholddalNehéz lenne véletlen egybeesésnek nevezni, hogy miközben Ferenc pápa egyiptomi útra kel, nem kétséges, hogy azért, hogy az iszlámmal folytatott "párbeszédet" szorgalmazza, XVI. Benedek emeritus pápa néhány nappal korábban nyilvánosságra hozta egy lengyel konferencia számára írt levelét az Egyház-állam kapcsolatát érintő gondolatairól, amelyben felidézi híres regensburgi beszédét, ahol az iszlám és az erőszak kapcsolatát eredendőnek nevezte, mert az ok magában az iszlámban rejlik.

Ferenc az üldözött egyiptomi keresztényeknek arról készül beszélni, hogy "nem létezik muszlim terrorizmus", és "nem helyes az iszlámot az erőszakkal azonosítani", Benedek nem habozik nevén nevezni az "iszlám mozgalmakat" és a "radikalizmust" , amelyek "kontinensünk jövőjét fenyegetik", és amelyek "korunkat robbanásveszélyes helyzetbe hozták, amelynek a következményeit naponta megtapasztaljuk".

Alább olvasható a teljes levél.

XVI. Benedict
emeritusz pápa
Vatkánváros
2017. április 15.

Lengyelország mélyen tisztelt Elnöke!
Eminenciás és Excellenciás Uraim!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Nagyszerű és mély érzelmekkel, hálával és örömmel értesültem róla, hogy 90. születésnapom alkalmából, a Lengyel Köztársaság elnökének tiszteletbeli védnöksége mellett, Lengyelország állami és egyházi legmagasabb képviselői tudományos konferenciára fognak összegyűlni a "Az állam fogalma Joseph Ratzinger/XVI. Benedek tanítása perspektívájából nézve".

A kiválasztott téma összehozza az állam és az egyház képviselőit, hogy a kontinensünk jövőjét érintő alapvető kérdéseket megvitassák. Az állam radikálisan ateista fogalmának és az iszlámban fellépő radikálisan vallási állam fogalmának a harca korunkat robbanásveszélyes helyzetbe juttatja, amelyet minden nap tapasztalhatunk. Ezek a radikalizmusok megkövetelik, hogy kidolgozzunk egy meggyőző államfogalmat, amely fenntartja az ütközést ezekkel a kihívásokkal és leküzdheti őket.

Az elmúlt fél évszázadban Wyszyński bíboros-hitvallóval és Szent II. János Pál pápával Lengyelország két nagy ember adott az emberiségnek, akik nemcsak tükrözik ezt a kérdést, hanem hozzáadták saját szenvedéseiket és élettapasztalatukat, és így továbbra is a jövő felé mutatják az utat.

Szívélyes üdvözletemet küldöm ahhoz a munkához, amelyet az Excellenxiás Urak jelen körülmények között el kívánnak végezni, atyai áldásomat adom rájuk,

XVI. Benedek

forrás: rorate-caeli.blogspot.hu


Real Time Web Analytics