Juliánus barát: Összeomlott a Liberálisok Kedvence

Amint az várható volt, Hodász Atya

bejelentette a visszavonulásátMost azonban nem csupán a youtube csatornáján tartott szünetről, vagy a gonosz főpapok és írástudók általi elhallgattatásról van szó, hanem ennél komolyabb a helyzet: ő maga kérte, hogy mentsék fel a papi szolgálat alól, amelyet Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek (vélhetően nagy megkönnyebbüléssel) meg is tett. A felmentésről maga Hodász András számol be az instagram oldalán egy rövidke, írásos „insta sztoriban” (https://www.instagram.com/andrashodasz/), melyben megerősíti, hogy ez saját kérésére történt, és elcsendesedésre van szüksége. Tehát – ez legalább dicséretes - már nem próbálja meg a helyzetet felhasználni politikai célokra, szemben az első „visszavonulásával”. Úgy látszik tehát, hogy ezzel a klerikális reakció elleni önkéntes keresztes háborúját elengedte. Persze ki tudja, még bármi megtörténhet… Azt írja a szöveg végén, hogy aki tud számára jó állást ajánlani, az jelentkezzen… Nem tartom kizártnak, hogy hamarosan valamelyik másik „egyházban” vagy akár politikai szervezetben viszontláthatjuk őt…

Mivel tűnt ki Hodász András a többi fiatal pap közül?

„Okosan használta a közösségi médiát, és meg tudta nyerni a fiatalokat” – halljuk a sablonos választ, ha feltesszük ezt a kérdést a liberális keresztény testvéreinknek. A valóság azonban ennél kevésbé elegáns. Hodász Atya nevével én először akkor találkoztam, amikor az (akkor még ellenzéki) Indexen címoldalra került a templom előtt megvalósított „tetris challenge”-dzsel, azaz mise után kipakolták a térre a templomi felszereléseket, székeket stb, és a ministránsokkal együtt teljes ünnepi díszbe öltözve odafeküdtek a kövezetre sorba egymás mellé. Bár ezt éppen nem tiltja a Biblia, de nem feltétlen tartom ízlésesnek, ha az Egyház a közösségi média divathullámaira próbál felugrálni. Márpedig ha egy pap papi ruhába öltözve szerepel a médiában, akkor az egész Katolikus Egyházat képviseli, sőt a hitetlenek szemében magát az egész kereszténységet.

Aztán megtudtam, hogy Hodász Atya a „777blog.hu”, meglehetősen silány, és sokszor konkrétan eretnek tanítású cikkeket közlő, ám a fiatalok körében igen népszerű liber-ál-keresztény honlap egyik alapítója. (Azóta már kilépett a szerkesztőségből)

A 777 oldalon egy döbbenetes cikk jelent meg, amelyben megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant: Hodász Atya nem lépett ki, továbbra is pap, hiszen a felszentelése érvényes, és továbbra sincs okunk kételkedni az Egyház iránti hűségében, csupán csak egy kicsit elmegy szabadságra… Ideiglenesen persze. Körülbelül olyan az, mint amikor a gyászoló szülők azt mondják az unokának, hogy „elment a nagymama”. Nevezhetjük akárhogy, az nem változtat semmit. Ő saját maga írta, hogy az utolsó miséjét tartotta meg, és ha valaki tud neki állást adni, akkor jelentkezzen. Hacsak nem törték fel az insta-fiókját, akkor ezt nem lehet másképp érteni, mint felmondásként. (cikk: https://777blog.hu/2022/09/19/kilepett-lelepett-vegleges-magyarazo-irasunk-a-hodasz-bejelentes-margojara/ )

De ki is ő? Akkor robbant be igazán a köztudatba, amikor 2020-ban az ellenzéki Momentum Mozgalom által szervezett tüntetésen felszólalt, és a sajtószabadságot éltette. A tüntetés apropóját az adta, hogy a kormány állítólag „beszántotta az Indexet”. A valóságban csupán annyi történt, hogy az addig erősen magyarellenes és keresztényellenes „index.hu” híroldalt addigi tulajdonosai, miután az ott folytatott liberális propaganda sem anyagi hasznot nem hozott nekik, sem a politikai céljaikat nem tudták vele elérni, egyszerűen eladták. Ezt persze az ellenzék úgy állította be, mintha a kormány tiltotta volna be az addigi Indexet – bár ha így történt volna, azt is csak helyeselni lehetne. A lila Momentum-zászlók között a színpadon álló reverendás pap képe bejárta a hazai sajtót, ekkor mindenki megtanulta Hodász András nevét. A meggondolatlan fellépésével azt a súlyosan téves, hamis látszatot keltette, mintha a keresztényeknek a feladata az lenne, hogy a (keresztény) kormány elleni lázadjanak, nem pedig az, hogy támogassák a kormányt abban a szélmalomharcban, amelyet az istentelen és nemzetromboló nemzetközi média ellen vív. Az eset után Erdő Péter „behívatta” Hodász Andrást, amelyből természetesen újabb médiakampány lett (lásd pl itt: https://444.hu/2020/08/14/erdo-peter-behivatta-magahoz-az-indexert-kiallo-hodasz-atyat-aki-azutan-lelotte-kozossegi-medias-csatornait ), miszerint a gonosz klérus megpróbálja elhallgattatni az igaz ügyért harcoló ifjú papot… „Hogy jön a Magyar Katolikus Egyház feje ahhoz, hogy csak úgy behívatja Hodász Atyát?!” – gondolták a liberálisok. Ha akkor kiközösítették volna az Egyházból, az is teljesen indokolt lett volna, de csak annyi történt, hogy megkérték, hogy kicsit vegyen vissza, ami miatt átmeneti szünetet tartott a youtube csatornáján, de nem törölte azt, sőt ezt a hamis tényt is felhasználta a sajtóban annak népszerűsítésére.

(Döbbenetes egyébként, hogy Hodász Atya kérdésekre válaszolva később tagadta, hogy valaha is bármilyen politikai párt tüntetésén részt vett volna. Ez az ember egyszerűen nem a valóságot érzékeli.)

Mi volt egyébként ezen a híres „papifrankó” youtube csatornán? Sok marhaság. De az igazán durva dolgok nem is itt voltak, mert Hodász Atya állandóan szerepelt, mindenhol is. Nekem egy videója maradt különösen emlékezetes, amelyik a „tankcsapda official” csatornán található, ebben egy templominak tűnő környezetben, reverendában, egy tankcsapda-számra költött saját dalát adja elő, gitárral kísérve. (Íme, ha valakit érdekel: https://www.youtube.com/watch?v=tb7TTYP636k ) A „metál” vagy milyen stílusú, „Karantén dal” szövege arról szólt, hogy egy csöves a templom előterében belemosta a hónalját a szenteltvíztartóba… Csodálatos. Nyolcvanezren látták eddig. A hozzászólásokat elnézve a rajongóinak felettébb tetszett a produkció, ilyeneket lehetett olvasni alatta, hogy „ha minden pap ilyen lenne akkor én is tuti járnék templomba”, meg hogy „ilyen dalokat kellene énekelni a misén”, satöbbi.

De Vona Gáborral, a Jobbik és a jobboldal címeres árulójával is készített közös videót, amely Vona Gábor csatornáján található meg: (https://www.youtube.com/watch?v=xJZxNFfsiU8 ) Az a címe, hogy „ha most élne Jézus, vajon fent lenne-e a facebookon”. Túl azon, hogy a cím roppant provokatív, egyben ostoba is. Jézus ugyanis él. (De nem a Facebookon.) A videó egyébként nem erről szól, hanem mindenféle, a modern világgal, motorozással, környezetvédelemmel, és politikával kapcsolatos kérdésekről fecserésznek benne, gondosan kerülve a lényeges dolgokat, mint például az európai demográfiai katasztrófát vagy például az ezzel összefüggő deviancia-kultuszt.

Egy másik nagysikerű szereplése egyébként a „Zshowtime” nevű hírhedt ellenzéki influencerrel való közös szereplése volt, annak a műsorában, ahol a kérdező (a műsor és a youtube-csatorna vezetője), egy nyíltan meleg, és egyébként is eléggé züllött, még a Való Világ-villát is megjárt úriember, Osváth Zsolt. Hodász Atya azt gondolta, hogy ő azzal evangelizálni tud, ha elmegy oda és szerepel a műsorban, tettét pedig utóbb a saját csatornáján azzal indokolta, hogy „Jézus is leült a bűnösökkel vacsorázni”. Csakhogy Jézus a megtérni kívánó bűnösökkel ült le vacsorázni, nem pedig azokkal, akik büszkék a bűneikre, és azok igazolása végett az egész világot a bűn útjára kívánják téríteni. Az ilyen megátalkodottakra sokkal inkább Jézus ezen mondta illik: „Aki pedig megbotránkoztat egyet e kicsik közül, akik hisznek bennem, jobb volna annak, ha malomkövet kötnének a nyakára és a tenger mélyébe vetnék.” Máté 18:6

Természetesen senkit nem érdekelt, hogy mi mellett és hogyan próbált Hodász Atya érvelgetni, az egyszeri nézőnek az egészből annyi jött le, a készítők szándékainak megfelelően, hogy „az Egyház nem homofób, hiszen Hodász Atya is volt a Zsoltinál”. A papifrankó csatornán is van ilyen videó, hogy „ezt tanultam egy meleg sráctól”. Mintha az Egyháznak kellene tanulnia a melegektől, nem pedig fordítva!

Kár, hogy egy fiatal és lelkes pap az életművét ily módon a bomlasztásnak szenteli, miközben láthatóan fogalma sincs arról, hogy mit csinál, és annak mik a következményei.

A videók alatti hozzászólásokra adott válaszokból, illetve interjúkban, cikkekben elejtett megjegyzésekből azonban már sejteni lehetett, hogy valami nem stimmel a háttérben, és hogy ez az extrém exhibicionizmus és látványos média-hittérítés ez sokkal inkább csak egy előre menekülés, semmint egy átgondolt és értelmes projekt felépítése. Többször említette, hogy ő maga is jár pszichológushoz, és hogy szerinte ez teljesen normális dolog (ebben is téved…)

Hodász Atya tehát, bár a szándéka lehet hogy jó, de a lelkesedése mindenképpen őszinte volt, de amit csinált, az nagyon sokszor mellément. Sokan mondták, hogy ezekre a polgárpukkasztó akciókra azért van szükség, hogy ezzel felhívja magára a figyelmet, és az értelmes, komoly üzenetet célba juttathassa. Ilyen üzenet azonban nem volt. Egyszerűen csak felhívta magára a figyelmet, és kész, itt meg is állt a tudomány. Amit ő nagy horderejű üzenetnek vélt, az nem volt más, mint a liberalizmus által a köztudatba dobott divatos témák, gondolatok és kommunikációs elemek átemelése a kereszténységbe. Persze ezt csak az tudja ilyen őszintén megtenni, aki a kereszténység lényegét nem érti... Így aztán nincs is különösebb csodálkoznivaló azon, ami történt.


Real Time Web Analytics