Dr. Balogh Sándor : Mihez van joguk a menekülteknek?

Ferenc ál-pápa megint olyanba üti az orrát, amihez nem ért, és ami csak rosszabbítja a helyzetet.

Gaudete et Exsultate című „Apostoli” levélnek nevezett förmedvényében kiáll az arab menekültek jogaiért, miszerint nekik joguk van bármely országba menni az ott lakók terhére, azok ellenzése ellenére.

Ha igazi menekültek, akkor a menekülés csak szükségmegoldás. Az igazi megoldás: lehetővé tenni, hogy otthon maradjanak, amihez alapvető jogukat nem lehet elvitatni, tehát meg kell oldani a probléma gyökerét, olyan társadalmi és politikai változásokat kell létrehozni, amelyek lehetővé teszik, hogy saját otthonukban maradjanak.

A jó Isten megáldotta az arab országokat olajjal, olyan természeti kinccsel, amely igazságos vagyonelosztás alapján minden arabot bőven el tudna látni a megélhetéshez szükséges javakkal. De a volt gyarmatosító hatalmak olyan politikai és gazdasági rendszert hagytak hátra, amiben vannak egyrészt a dúsgazdag olaj sejkek és a hatalomért küzdő forradalmárok, másrészt az elszegényedett tömegek.

Egyszóval, a menekülteknek alapvető joguk van otthon maradni emberi életkörülmények közt, és Ferenc ezt a megoldást kellene, hogy támogassa.

Ferenc itt segíthetne, a nyugati országok kultúrájának és a társadalmi rendjének tönkretétele helyett.


Real Time Web Analytics