Dr. Balogh Sándor: Teológiai csűrés-csavarásTeológusaink és a hierarchia egyre csűrik-csavarják Ferenc baklövéseivel kapcsolatos véleményüket. A legutóbbi ilyen vélemény ami rosszabb, mint Ferenc tévedései, a ködös Angliából jön. ( http://www.catholicherald.co.uk/news/2017/08/18/leading-theologian-change-canon-law-to-correct-papal-errors/)

Fr. Nichols, egy híres és közismert angol teológus egy új javaslattal jött elő egy ökumenikus hallgatóságnak tartott előadásában Ferenc kijelentéseivel kapcsoltban. Azt javasolta, hogy a kánonjogot ki kell bővíteni arra az eshetőségre számítva, hogyha a pápa téves tanokat hirdet.

Azonban a javaslat a kánonjog megváltoztatására csak súlyosbítja a problémát. Eddig nem volt szükség ilyen szabályra, mert senki nem kérdőjelezte meg a pápa tévedhetetlenségét, mivel hittük, hogy a Szentlélek védi pápát a tévedésektől.

Nichols javaslata ezt a hitet veszélyezteti. Ha a pápa tévedéseire kell számítani, nem hihetünk a Szentlélek védelmében, ami egy alapvető dogmája a katolikus vallásnak.

Ha már elismerjük, hogy Ferenc tévedett, nem lenne egyszerűbb, a Szentlélek szerepével összhangban kijelenteni, hogy Benedeket kényszerítették a lemondásra, ezért a lemondás érvénytelen, és még mindig ő az érvényes pápa?

Szakadás lenne az eredmény? Lényegében a szakadás már megtörtént, de akkor legalább tiszta vizet öntenének a pohárba és a hívek látnák, ki az igazi pápa, aki képviseli Jézust és vezeti az Egyházat.


Real Time Web Analytics