Dr. Balogh Sándor: Egyszerű logika


A szerző Dr. Balogh Sándor, az Amerikai Egyesült Államokban élő nyugalmazott politológia professzor. A veszprémi szemináriumból 1952-ben, amikor a Nagyszemináriumot ill. a teológiát államilag feloszlatták a házi faliújságon közölt Mindszenty-megemlékezés miatt, több kispaptársával együtt bíróság elé, majd a kommunisták börtönébe került dr. Major Kálmán spirituálissal együtt. Honlapunkon sok írása olvasható, amelyek az igazi katolikus tanítást tükrözik. Akkor is igazat mondott, amikor ezért börtön járt ( A veszprémi szeminárium bezárása).Még a szeminárium első évében tanultuk a logika órán a logikus következtetés szabályát, az ún. szillogizmust. A Wikipédia szerint:

„A szillogizmus olyan következtetést jelent, melyben egy kijelentés (a konklúzió vagy következmény) két másikból (a premisszákból vagy feltételekből) következik… A szillogizmus, Arisztotelész leggyakoribb megfogalmazásában, olyan feltételes állítás, amely két kategorikus állítás igazságát föltételezve állítja egy harmadiknak az igazságát, kikötve, hogy a két föltétel egyikében szerepel az utótag állítmánya (ez az ún. felső premissza), a másikban pedig az utótag alanya (ún. alsó premissza), és a két föltételben a másik terminus (az ún. középső terminus) közös.”

A szillogizmus jutott eszembe, mikor olvastam az interneten Müller Gerhard bíboros május 25-i interjúját az amerikai katolikus EWTN hálózaton. ( https://onepeterfive.com/cardinal-muller-amoris-laetitia-paul-ehrlich-antonio-spadaro-three-dismissed-priests/)

Müller azzal kezdte az interjút, hogy kifejtette a pápa tévedhetetlenségéről szóló dogmát: „Abszolút lehetetlen, hogy egy pápa… Krisztus tanításával ellenkezőt tanítana.” Legyen ez a felső premissza.

Ugyanakkor Burke Raymond bíboros, több bíboros kollégájával kerülgetik, mint a forró kását, de nem merik egyenesen kimondani, hogy Ferenc Amoris Laetitia dokumentuma ellentmond Jézus és az Egyház kétezer éves tanításának. Például egy interjúban Burke kijelenti, hogy „még nem tiszta, hogy lesz-e nyilvános korrekció. Normálisan mielőtt ezt nyilvánosan csinálják, személyesen megmondják a pápának, hogy a dolog olyan komoly (grave), hogy az egyház vezetői (tehát a bíborosok) kénytelenek lesznek azt kijavítani.” (https://www.lifesitenews.com/news/cardinal-burke-pope-has-not-granted-me-an-audience )

Ha ezt kimondjuk, akkor ez lesz a szillogizmus alsó premisszája.

Formálisan:

FELSŐ PREMISSZA: Abszolút lehetetlen hogy egy pápa… Krisztus tanításával ellenkezőt tanítana.

ALSÓ PREMISSZA: Az Amoris Laetitia dokumentum ellentmond Jézus és az Egyház kétezer éves tanításának.

TEHÁT az Amoris Laetitia szerzője nem lehet pápa.

Nem lehet pápa, mert XVI Benedek lemondása érvénytelen volt, tehát nem volt üresedés a pápaságban, hogy érvényes pápát ültessenek helyébe.

Ezt a kérdést részletesebben vizsgálom itt:

http://www.egipatrona.hu/mvsz/index.php/sajtoszolgalat/2014-sajtoanyaga/1619-prof-dr-balogh-sandor-kinek-a-helytartoja-ferenc
Katolikus dilemma: szabad-e kritizálni a pápát? Öntsünk tiszta vizet a pohárba


Real Time Web Analytics